Μεταμοντερνισμός

Πολιτική οικονομία

Το πολιτικό πρόταγμα του γαλλικού διαφωτισμού ήταν η πίστη στην ικανότητα του ανθρώπου να δαμάσει την τυχαιότητα και να εξομαλύνει την εγγενή αβεβαιότητα του βίου του δημιουργώντας έναν κοινωνικό πολιτισμό θεμελιωμένο στις αρχές της Ισότητας, της Αδελφοσύνης και της Ελευθερίας.

Το πρόταγμα αυτό ερχόμενο σε ρήξη με την εξουσία της κατεστημένης τάξης της μοναρχίας και των φεουδαρχών, αντιπαρατέθηκε σφοδρά και με τον βασικό πυλώνα ιδεολογικής νομιμοποίησης της εξουσίας των τελευταίων: την Εκκλησία. Οι παπάδες κήρυτταν πως ό,τι γίνεται είναι θέλημα θεού, πως ο άνθρωπος είναι ανίκανος να ορίσει μονάχος του τη μοίρα του, καλλιεργώντας συστηματικά τη μοιρολατρεία στο θυμικό της «πλέμπας», αναπαράγοντας την κοινωνική συντήρηση και στασιμότητα.

Ο γαλλικός διαφωτισμός ευαγγελιζόταν μια κοινωνία που θα επέτρεπε σε κάθε προσωπικότητα να ανθίσει (Ελευθερία), καθώς θα βασιζόταν δομικά στις αρχές της ισοπολιτείας και ισονομίας (Ισότητα), εξασφαλίζοντας τις κοινές βασικές ανάγκες όλων των μελών της, ιδιαίτερα των αδυνάτων (Αδελφοσύνη). Μέσα σε αυτό το κοινωνικό…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 337 επιπλέον λέξεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s