ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ -Ξεσηκωμός για τις νέες συγχωνεύσεις σχολείων

Το νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων βάζει στο στόχαστρο ιδιαίτερα τα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ
Σε ξεσηκωμό ενάντια στο νέο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της που έχει ως εξής:
«Μέσα σ’ όλο τον ορυμαγδό των νέων μέτρων που εξαγγέλλουν και σχεδιάζουν οι εταίροι του μαύρου μετώπου, της ΕΕ και της τρόικας, ήρθαν στη δημοσιότητα τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για νέο κύκλο καταργήσεων ή συγχωνεύσεων σχολείων.
Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΥΠΔΒΜ (με την εγκύκλιο 10112 /Δ4-30/1/2012) στοχεύει σε νέες καταργήσεις σχολείων, με πρόσχημα «την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων».Για ποια παιδαγωγική μιλάει το υπουργείο Παιδείας; Την «παιδαγωγική» των σχολείων χωρίς βιβλία και πετρέλαιο ή την «παιδαγωγική» των μαθητών που λιποθυμούν;

Δεν μπορούν να ξεγελάσουν πια κανέναν! Είναι αδύνατον αυτοί που ρημάζουν τη ζωή μας να νοιάζονται για τη μόρφωση των παιδιών μας!

Οι εργαζόμενοι έχουν την εμπειρία από τις περσινές συγχωνεύσεις και τα αποτελέσματά τους. Πρόκειται για συνέχιση της βάρβαρης, αντεργατικής πολιτικής, που στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες.

Επιδιώκουν:

Τόσο να περικόψουν χρήματα, όσο και να στοιβάξουν τα παιδιά σε πολυδύναμα σχολεία των 300-400 μαθητών. Σχολεία που θα μπορούν να προσελκύουν χορηγούς. Σχολεία που τη χρηματοδότησή τους θα την εξασφαλίζουν οι ίδιοι οι γονείς και θα λειτουργούν με φτηνούς και σκυφτούς εκπαιδευτικούς. Σχολεία που θα μαθαίνουν διαφορετικά πράγματα στα παιδιά, θα έχουν διαφοροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα.

Νέο χτύπημα στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του λαού μας.

Απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται.

Αυτό είναι το «νέο σχολείο». Αυτά θέλουν με τις καταργήσεις των σχολείων.

Για τα μάτια του κόσμου, η εγκύκλιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ίδρυσης σχολείων. Πρόκειται για εμπαιγμό! Οι δήμοι που θα προτείνουν ιδρύσεις, θα πρέπει να πούνε πού θα βρούνε και τα λεφτά! Οταν με τα τελευταία βάρβαρα μέτρα ετοιμάζονται νέες περικοπές προς την τοπική διοίκηση ύψους 440 εκατ. ευρώ. Ανοίγει, ανάμεσα στα άλλα, ο δρόμος να ιδρύονται σχολεία μόνο στις περιοχές και τους δήμους με υψηλά εισοδήματα ή μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που στοιχίζουν πανάκριβα στο λαό και συμφέρουν μόνο τους μεγαλοκατασκευαστές, αφού έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Η απόφαση αυτή στοχεύει ιδιαίτερα στο κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ, στο κλείσιμο τεχνικών σχολείων. Πάει χέρι-χέρι με το νέο νομοσχέδιο για το Τεχνολογικό Λύκειο, που θα δέσει πιο ασφυκτικά την τεχνική εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς για φτηνή κατάρτιση.

Συνδέεται με την κατεύθυνση για 25άρια-30άρια τμήματα, την επέλαση των επιχειρήσεων μέσα στα σχολεία μέσω προγραμμάτων, ΜΚΟ κλπ., τις απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών μέσω της «αξιολόγησης», τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Σκόπιμα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΟΛΜΕ – ΔΟΕ στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, που ασφαλώς υπάρχει. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι καταργήσεις των σχολείων πάνε χέρι-χέρι με το νέο σχολείο της αγοράς. Δίνουν έτσι συγχωροχάρτι, με άλλα λόγια στήριξη, στη στρατηγική του κεφαλαίου και στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς.

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Δασκάλων, κάθε εκπαιδευτικό να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις. Με παραστάσεις στις Διευθύνσεις και τους δήμους να σταματήσουν το νέο έγκλημα. Να συντονίσουν τα βήματά τους με το γονεϊκό κίνημα (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Συλλόγους), με τα ταξικά συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, τους μαθητές μας. Οι εκπαιδευτικοί σε κάθε σχολείο, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ να βγάλουν ψηφίσματα ενάντια στις συγχωνεύσεις.

Οχι στην αξιολόγηση, στις συγχωνεύσεις και στις απολύσεις!

Απορρίπτουμε: Την «αξιολόγηση» σχολείων και εκπαιδευτικών – τη νέα διοικητική δομή – το νέο ολοήμερο σχολείο – τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της Περιφέρειας και του σχολείου – τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Διεκδικούμε: Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. 20 μαθητές στην τάξη.

Παλεύουμε για:
Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία – Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλους.
Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή – Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις – Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ…

Ολοι στο δρόμο!

«Η περίπτωση της ακαριαίας πτώχευσης, η περίπτωση της στάσης πληρωμών δηλαδή, που είναι για μας ας πούμε το απευκταίο, μας δίνει σύμφωνα με εκτιμήσεις όλων των ιαπωνικών τραπεζών, μία πτώση του εισοδήματος 57% – 57,6% δηλαδή κοντά 60%, και τον χρόνο που έπεται της πτωχεύσεως έναντι του ορισμένου που μπορεί να κυμανθεί από το 50-90% με βάση την εμπειρία των χωρών που έχουν πτωχεύσει και τις έχω μπροστά μου. Θεωρώ ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι που πρέπει να αποφευχθεί και εμείς ως πολιτικοί έχουμε ευθύνη που αυτά τα 2,5 χρόνια αλλά και 37 χρόνια τώρα, κάναμε την ελληνική οικονομία, μη παραγωγική μη ανταγωνιστική».

***

Τα παραπάνω είπε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο ΣΚΑΪ. Τσακίζουν τους εργάτες, διαλύουν τη λαϊκή οικογένεια και την ίδια στιγμή προσπαθούν με τρομοκρατικά διλήμματα να εκβιάσουν το λαό για να δεχτεί τα μέτρα που φέρνουν και που τον χρεοκοπούν ακαριαία. Αν ο λαός τώρα δεν παλέψει οργανωμένα, δεν ξεσηκωθεί, δε θα έχει καμία ελπίδα. Η πτώχευση για το λαό είναι ανεξέλεγκτη και θα είναι ασταμάτητη. Δε θα έχει καθόλου εισόδημα, δε θα μπορούν να ζήσουν τα παιδιά του. Ηδη, οι άνεργοι ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο. Ηδη, οι άστεγοι και οι άποροι πολλαπλασιάζονται. Ηδη, το εισόδημα των εργαζομένων με τα μέτρα που έχουν παρθεί και θα παρθούν έχει μειωθεί – σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας – κατά 60 – 70%. Εχουν χάσει οι εργάτες 6 μισθούς.

***

Λένε χοντρά ψέματα. Θέλουν να σώσουν το μεγάλο κεφάλαιο. Σφάζουν τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Με τη συμφωνία που θα φέρουν στη Βουλή στους νέους μέχρι 25 ετών θα υπάρχει μείωση του μισθού τους, του μισθού των 500 ευρώ, κατά 32%. Σε ετήσια βάση αυτό συνεπάγεται απώλεια 3 μισθών, οι οποίοι προστίθενται στους τρεις ακόμα μισθούς που αφαίρεσαν συνολικά από τους εργαζόμενους τα μέτρα, από το 2009 μέχρι σήμερα με όλα τα μέτρα της φοροληστείας και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, όπως π.χ. η εκ περιτροπής εργασία. Με άλλα λόγια, αν πάρουμε ως βάση το εισόδημα που είχε ένας εργαζόμενος το 2009, οι απώλειές του το 2012 θα φτάσουν τους 6 τουλάχιστον μισθούς. Χάνει, δηλαδή, το 50% του εισοδήματός του! Με τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, την αύξηση της φορολόγησης με τα αντικειμενικά κριτήρια, τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς και τα χαράτσια για τα ακίνητα, την αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών και φαρμάκων, έχουν χαθεί τουλάχιστον 3 μισθοί. Φέρνουν φτώχεια και άγρια εξαθλίωση στο λαό. Ακόμα, κι αυτός ο μισθός των 400 ευρώ που θα δίνουν σε όσους νέους καταφέρουν να βρουν δουλειά, θα γίνουν 300 και 200. Θα δουλεύουν τζάμπα. Και θα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και θα παίρνουν δανεικά απ’ τις τράπεζες για να ζήσουν. Οι συνταξιούχοι θα βρεθούν στο δρόμο. Θα πεθαίνουν γιατί δε θα μπορούν να αγοράσουν φάρμακα.

***

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να μην ακούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Λένε ψέματα. Δεν πασχίζουν για να γλιτώσουν το λαό από τα χειρότερα. Δουλεύουν για να βγουν κερδισμένα τα μονοπώλια. Τα έχουν δώσει όλα στο κεφάλαιο. Δεν έχουν να χάσουν τίποτα τα εργατικά νοικοκυριά. Τα έχουν χάσει όλα. Ολοι στο δρόμο. Κανείς μέσα στα σπίτια να κλαίει τη μοίρα του. Μια ελπίδα υπάρχει. Στην ταξική πάλη. Στη λαϊκή, κοινωνική συμμαχία. Ο αγώνας κρίνεται στο εργοστάσιο, στους τόπους δουλειάς. Γύρω από κάθε τόπο δουλειάς και γραφείο, ιδιωτικό ή δημόσιο, πρέπει να συγκεντρωθεί η εργατική, λαϊκή γειτονιά. Στον τόπο δουλειάς και στον κλάδο, εκεί βρίσκεται ο ταξικός αντίπαλος που πρέπει με τον ασταμάτητο πολιτικό αγώνα να ηττηθεί. Ο μόνος δρόμος για να σωθεί ο λαός είναι έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μονομερής διαγραφή του χρέους. Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Εργατική – Λαϊκή Εξουσία. Ετσι θα έχουν οι εργάτες δουλειά και προκοπή.

Κ. Πασ.

Σχολιάστε