Εντολή Τέντε για είσοδο στα σχολεία, απειλεί και γονείς

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εισαγγελείς και αστυνόμοι επιστρατεύονται για την καταστολή των μαθητικών καταλήψεων, με βάση τη δοκιμασμένη συνταγή που ακολουθήθηκε και σε ανάλογες κινητοποιήσεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, ανοίγει την πόρτα των σχολείων στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για να ερευνήσουν τη διάπραξη αδικημάτων, ενώ αναθέτει στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα αστυνόμευσης των μαθητών τους. Από την εισαγγελική ρομφαία δεν γλιτώνουν ούτε οι γονείς, οι οποίοι απειλούνται να ελεγχθούν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Η εισαγγελική εγκύκλιος επιστρατεύει το γνωστό επιχείρημα ότι πρόκειται για οργανωμένες μειοψηφίες που ασφαλίζουν τις εισόδους του σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο των συμμαθητών τους, όσο και του διδακτικού προσωπικού. «Ανάμεσα στους καταληψίες», αναφέρει, «παρεισφρέουν τις νυχτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου, ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων, ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή».

Απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του ο κ. Τέντες επισημαίνει ότι οι συμπεριφορές αυτές έχουν αξιόποινο χαρακτήρα και στοιχειοθετούν τα εγκλήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής, τα οποία διώκονται αυτεπάγγελτα. Ως προς τη βεβαίωση των εγκλημάτων και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών, τους συστήνει να ζητούν «τη συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις».

Ζητεί επίσης η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών να ακολουθείται σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις και να αποφεύγεται στις περιπτώσεις ανήλικων μαθητών.

Η εγκύκλιος κλείνει με την προτροπή ότι σε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές πρέπει να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς τους.

Πηγές της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν απέκλειαν στην περίπτωση που «παραγίνει το πράγμα» να διωχθούν οι διευθυντές των σχολείων για παράβαση καθήκοντος. Εάν, δηλαδή, οι διευθυντές αρνηθούν να κάνουν δήλωση ότι το σχολείο τους τελεί υπό κατάληψη, στοιχείο που απαιτείται για να γίνει η εισαγγελική παρέμβαση, τότε μπορεί και αυτοί να βρεθούν ποινικά υπόλογοι.

Αντιδραστικό και τρομοκρατικό χαρακτηρίζει με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ το ρόλο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=314113

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s